Skötsel av gravstenar

Alla gravstenar blir smutsiga efter en tid och behöver tvättas för att hålla sig fin. Om stenen tvättas regelbundet håller den sig fin en längre tid. Det är dock viktigt att vara försiktig vid tvätt av målad och förgylld text och dekor. Efter att tiden går blir målad och förgylld text och dekor mer och mer skör, så det gäller att inte vara för hårdhänt med att ta bort smuts som lagt sig i fördjupningar i text och dekor.

En polerad yta håller sig fin en längre tid än en grov yta. Detta då mossa och lav har svårt att få fäste på en polerad yta. På en grövre yta är det lättare för lav och mossa att börja växa. En grov ytan klarar dock en mer hårdhänt tvätt, så det brukar oftast gå bra att tvätta dessa ytor rent också. På grova ytor går det bra att använda en skurborste för att få bort smuts och beväxning.

Tvätta gravstenen med ljummet vatten. Använd gärna en mjuk tandborste. Var extra försiktig vit tvätt av text och dekor så att ni inte råkar skrapa loss färg.

Granit är ett naturmaterial som är beständigt och inte påverkas nämnvärt av tiden, men materialet kräver ändå aktsamhet och omvårdnad. Normal blekning eller missfärgning p.g.a. sol, regn, vind, smuts, alger, mossa etc. påverkar stenen. Håll stenen ren och tvätta den regelbundet för bästa varaktiga skydd, helst vid fuktig väderlek. Edurus behandlar inte graniten som man ex. kan göra med bänkskivor.

Polerade ytor är lätta att hålla rena. Tvätta eventuell smuts med vanligt vatten genom att gnida med hand eller mjuk trasa/svamp. Se till att inga sandkorn repar ytan. Vid hårt nedsmutsad yta kan ett milt tvättmedel med neutralt pH-värde i ljummet vatten användas. Text/dekor som är förgylld måste rengöras mycket varsamt, om man använder tvättmedel måste det vara milt och utspätt (ev. putsning med mycket mjuk borste).  

Graniten är känslig för bl.a. stearin, olja, rost, nikotin, koffein eller hög hetta. Ställ aldrig gravljus eller marschaller på eller i omedelbar närhet av stenen så att stänk kan uppstå. All form av fett och olja som tränger in i stenen är mycket svårt att få bort. 

Lägg ingen vinterkrans eller likvärdigt på/mot stenen, då dessa ofta innehåller ståltråd som snart börjar rosta (men även växtens egna oljor kan fälla av och missfärga ytor).

 

Vi finns här för dig.

Vi erbjuder kostnadsfri personlig rådgivning och är bara ett samtal
bort om du har frågor eller behöver hjälp.

 

Vill du hellre att vi kontaktar dig?

Fyll i ditt telefonnummer eller din e-post så hör vi av oss inom kort.