Edurus
gravstenar
Fler valmöjligheter
Om ni vill ha fler valmöjligheter gällande utformandet av er gravsten kan ni här komma till vår andra sida med många fler valmöjligheter.
Fler gravstensalternativ
Våra öppettider
Måndag- torsdag kl. 9-16
Fredagar kl.9-14
Skötsel av gravstenar
Alla gravstenar blir smutsiga efter en tid och behöver tvättas för att hålla sig fin. Om stenen tvättas regelbundet håller den sig fin en längre tid. Det är dock viktigt att vara försiktig vid tvätt av målad och förgylld text och dekor. Efter att tiden går blir målad och förgylld text och dekor mer och mer skör, så det gäller att inte vara för hårdhänt med att ta bort smuts som lagt sig i fördjupningar i text och dekor.

En polerad yta håller sig fin en längre tid än en grov yta. Detta då mossa och lav har svårt att få fäste på en polerad yta. På en grövre yta är det lättare för lav och mossa att börja växa. En grov ytan klarar dock en mer hårdhänt tvätt, så det brukar oftast gå bra att tvätta dessa ytor rent också. På grova ytor går det bra att använda en skurborste för att få bort smuts och beväxning.

Tvätta gravstenen med ljummet vatten. Använd gärna en mjuk tandborste. Var extra försiktig vit tvätt av text och dekor så att ni inte råkar skrapa loss färg.